top of page
Ara

İnci nedir?




İnci ve inci Çeşitleri

İnci Nedir?

İnci, bazı kabuklu deniz hayvanlarının içinden çıkarılan, genellikle de süs ve ziynet eşyası olarak kullanılan küçük, yuvarlak, yüksek değerli sert tanelerdir.

İncinin kalitesini anlamak için 6 özelliğe bakmak gerekir:

  1. Parlaklık ve yansıtma

  2. Yüzey, temizlik, ayna gibi dış yüzey

  3. Şekil

  4. Renk

  5. Büyüklük (bugün satılan ortalama inci büyüklüğü 6.5- 7mm arasındadır.)

  6. Uyum (Tanelerin kendi arasındaki uyum)

İnci çeşitlerini “akoya, tahiti ve siyah tahiti, tatlı su, güney denizi, Altın rengi güney denizi ve yapay inci” olarak kategorilendirebiliriz.



Akoya tuzlu su incisi

Akoya incilerinin büyüklükleri 2 ila 10mm arasındadır.bu çeşit inciler Akoya mistiridyesinden elde edilir. Natürel renkleriyle bilinirler. Büyüklükleri genellikle 7mm’dir. ( karsılaştırmak gerekirse kuzey denizi incisinin büyüklüğü 12mm’dir). Diğer renkleri pembe , gümüş rengi, ve beyazdan griye doğru gider. Siyah Akoya radyasyon kullanılarak elde edilir. Akoya incisi Çin, Japonya, Vietnam ve Tayland’da üretilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu su, bazen ‘Japonya Akoya İncisi’ adı altında komşu ülke Çinde üretilen inciler satılmaktadır.





Tahiti ve Siyah Tahiti incisi

Siyah Tayitanlar: Siyah istiridyeden yapılırlar, bu yüzden siyah olarak adlandırılırlar. Sunun altını çizmemiz gerekir ki sadece doğasından siyah olan inciler siyah Tayitan olabilir. Ayrıca birçok farklı renkleri vardır. Büyüklükleri 8-18 mm arasında değişir. Fransız Polonezyasında, Cook adalarında, Japonya’da Tayland’da ve Filipinlerde yetişirler. Tayitan incisi: Birçok farklı rengi vardır. Deniz mavisi, gül rengi, tavus kuşu rengi ve yeşilin tonlarındadırlar. İnciler rengini dudaklarından alır.

Örneğin, beyaz istiridyenin beyaz dudakları vardır.



Tatlı su incisi

Hiçbir zaman Akoyalar gibi düzgün yuvarlak seklinde değildirler. Bir istiridye bir seferde 50 adet inci üretir. Ve bu Akoyanın ürettiğinin yarısı kadar bile sayılmaz. Diğer inci çeşitlerine göre renk büyüklük ve sekil çeşitliliği fazladır. Tam yuvarlak seklinde olanları çok azdır. Büyüklükleri 1-2mm’den 13mm ye kadar değişir. Çin’de Japonya’da ve Amerika’da bulunurlar fakat Çin çiftlikleri bu sektörde ağırlıktadır.



Güney denizi incisi

Avustralya’da ve Endonezya’da bulunurlar. Büyüklükleri 8 ve 20mm arasındadır. Ortalama büyüklüleri 12mm’dir. 20 ve 30mm arasında olanları ise çok nadirdir. Sadece %10-30 arası Kuzey Denizi incisi yuvarlak veya yuvarlağa yakındır. Renkleri beyaz, gümüş ve altın rengindedir. 3 ila 6 sene civarındaki büyüme hızları onların değerini kanıtlar.



Altın Rengi Güney Denizi İncisi

Onları değerli kılan özellikleri büyüklükleri, büyüme zamanlarının uzunluğu ve yetişme alanlarının darlığıdır. Renkleri bal sarısı olup, büyüklükleri 8 ila 20mm arasındadır. Fakat ortalama büyüklükleri 13mm’dir. Diğer yandan 20-30mm arasında olanları da ardır. Sadece %10-30 civarındakiler yuvarlak veya yuvarlağa yakındır. Altın dudaklı olanları krem rengi, şampanya rengi , vanilya rengi

ve daha koyu altın rengi seklinde renkleri vardır.


Yapay inciler

Bu çeşit inciler insanlar tarafından yapılmaktadır, fazla değerleri yoktur ve mayorka incileri olarak da adlandırılırlar. Gerçeklikleri üzerlerindeki çizgilerden ve çekilen röntgenlerden anlaşılır. Mayorka incilerini basit bir diş testiyle anlayabilirsiniz. İnciyi dişlerinizin arasına alırsınız. Yapay inci daha yumuşak ve daha düzgündür.

108 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page